AGROTEXTILE ȘI AGROFIBRE ÎN STRATURILE DE FLORI – DUȘMAN SAU PRIETEN?
De ce acoperim solul cu mulci?
Aceasta este întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem în legătură cu agrotextilele din grădină. Mulcirea este un tratament menit să mențină solul sănătos, adică:
- protejează solul de creșterea excesivă a buruienilor. Aceasta face dificilă înrădăcinarea buruienilor tinere, iar dacă acestea se dezvoltă, sunt ușor de îndepărtat mecanic. În acest fel se evită utilizarea de substanțe chimice în grădină (pulverizare de erbicide), care este costisitoare și categoric neecologică.
- păstrează umezeala lângă plante. Un strat suficient de gros de scoarță (5-10 cm) previne evaporarea excesivă de la suprafața solului, economisind apă valoroasă și timp pentru udarea plantelor.
- menține o temperatură scăzută în jurul plantelor.
- protecție împotriva înghețului. Ridicarea unui strat de scoarță în jurul plantelor le protejează împotriva daunelor cauzate de înghețuri puternice.
- fertilizează solul prin descompunerea mulciului organic și furnizează nutrienți pentru plante.
- previne eroziunea solului.
- îmbunătățește relația dintre apă și aer din sol, asigură ventilația liberă și absoarbe apa de ploaie.
- în cazul grădinilor de legume sau al livezilor, izolează legumele și fructele de umezeală, le împiedică să putrezească și să se murdărească.
SOL SĂNĂTOS = PLANTE SĂNĂTOASE
Cu ce să mulciți?
Pe baza experienței mele , cel mai bun material pentru mulcirea paturilor rămâne coaja de pin sau alte materiale organice, cum ar fi compostul, așchii de lemn, nucă de cocos, paie, iarbă tăiată. Dintre cele de mai sus, scoarța de pin este cel mai comun și mai larg disponibil material.â
MITURI DESPRE UTILIZAREA AGROTEXTILULUI
Previne agrotextilul apariția buruienilor?
Pentru mulți grădinari amatori, dar și profesioniști, utilizarea agrotextilului pare a fi singura modalitate posibilă de a combate buruienile. Dar este oare chiar așa?
Păi să vedem cam cum stau lucrurile….
Pe o suprafață pregătită care a fost nivelată și curățată de buruieni pe cât posibil, se întinde agrotextilul și se fixează pe sol. Apoi se împrăștie pietriș decorativ sau scoarță de pin. Apoi, convinși că am scăpat de buruienile supărătoare , vrem să ne relaxăm în verdeața luxuriantă, când în mod neașteptat, această liniște este tulburată de mici plante verzi care apar ici și colo, stricând verdeața armonios proiectată. Cum s-a întâmplat asta? Trebuia să fie o grădină fără întreținere și nu este…
Ei bine, semințele de buruieni sunt peste tot, ceea ce înseamnă că aceste semințe nevinovate din aer ajung pe țesătura noastră agrotextilă perfect așezată și încep să germineze pe ea. În plus, particulele de nisip transportate de vânt încep să formeze un strat de sol care, după un număr de ani, are deja o grosime destul de consistenta pentru a favoriza germinarea. Nu putem opri acest proces, mai ales dacă locuim în apropierea unei păduri, a unei pajiști, a unor câmpuri și a unui teren viran unde există multe plante – buruieni care produc semințe și se instalează în grădina noastră.
Coaja de pin pe agrotextil – da sau nu?
Cea mai proastă combinație, care nu este neobișnuită în grădini, este aceea de a împrăștia scoarță de pin peste agrotextil. Scoarța se descompune în timp și, în calitate de mulci, este menită să fertilizeze solul, lucru pe care nu îl mai poate face fiind împidicată de agrotextil. În timp, scoarța formează un strat de substrat fertil pe agrotextil și așteaptă ca buruienile să se autoînsămânțeze pe ea.
Mai rău decât asta, nu poate fi decât combinația de scoarță și covor pe pantele mari, unde mulciul ușor este spulberat de vânt și spălat de ploaie, dezvăluind o țesătură neplăcută, adesea deteriorată și zdrențuită. Covorașele deteriorate încep să se destrame și să zboare prin toată grădina, lăsând benzi de plastic urâte ici și colo. Ridicarea lor nu este o sarcină plăcută și necesită mult timp.
În plus, în timpul sezonului de toamnă, frunzele care cad pe straturi sau chiar resturile de iarbă cosită în timpul sezonului, ajung pe straturi și încep să formeze un strat suplimentar de mulci pe țesătură.
Agrotextilele și controlul buruienilor
Smulgerea buruienilor care cresc pe agrotextil este o adevărată provocare. Lipsa accesului liber la sol și la rădăcini pentru a acționa cu o lopată sau alte instrumente ne determină să smulgem plantele fără rădăcini. Rezultatul este că buruienile vor crește rapid la loc. Dacă smulgem buruienile cu forța, smulgem agrotextilul și reducem valoarea decorativă a paturilor noastre.
Pe de altă parte, smulgerea buruienilor într-o grădină fără o țesătură nu cauzează atât de multe probleme. Dăm la o parte mulciul și îndepărtăm plantele nedorite, fără a ne mai chinui cu partea subterană.
Agrotextilele și plantarea
Agrotextilul ne îngreunează plantarea plantelor tinere. Trebuie să așezăm agrotextilul, să tăiem țesătura cu foarfeca în formă de X, să săpăm o groapă suficient de largă, murdărind țesătura cu pământ pe care trebuie să îl curățăm mai târziu. Acest lucru reprezintă o adevărată provocare atunci când vine vorba de amenajarea paturilor mari. Încercarea de a planta plante bulboase în țesătură este nerealistă. Putem uita de primele înfloriri de primăvară de crocus sau lalele pe care le așteptam cu nerăbdare după iarnă.
Avem o mulțime de restricții atunci când plantăm majoritatea speciilor în agrotextil. Prin speciilor de plante care se răspândesc prin rizomi și drajoni, le împiedicăm să crească liber și corespunzător. După cum sugerează și numele, plantele de răsadniță vor încerca să crească și să ocupe spațiile deschise pe care țesătura agrotextilă le va bloca. Rădăcinile și lăstarii acestor plante, întâlnind un obstacol nenatural, vor străpunge covorul și vor crește pe suprafața acestuia, distrugându-l și sfâșiindu-l în acest proces. Aspectul unui agrotextil deteriorat și uzat nu este un aspect estetic plăcut. De asemenea, după 2 ani, plantele care cresc în tufă, când întâlnesc marginea unei găuri tăiate în X în covor, încep să îl „umfle”, să îl ridice și, în cele din urmă, să îl rupă. Neputând să crească liber, plantele lâncezesc și, în timp, mor. Probabil că nimeni nu iși dorește asta.
Dificultăți în lucrările de întreținere și modernizare a grădinilor
Când descoperiți agrotextilul, veți observa că solul este puternic compactat-ca o piatră iar folosirea unei lopeți ascuțite sau a unei sape provoacă mari dificultăți. Schimbul de aer și pătrunderea apei sunt împiedicate aspect care creează un spațiu nefiresc de constant umed între sol și covor, stimulând dezvoltarea ciupercilor. Acest fenomen este nefavorabil și provoacă adesea boli ale plantelor și putrezirea rădăcinilor. Solul acoperit natural cu mulci ne oferă posibilitatea de a-l prelucra, lucru imposibil cu agrotextilele. Nu putem nici să acoperim plantele cu compost, gunoi de grajd sau să împrăștiem îngrășăminte minerale obișnuite, care se amestecă cu solul vegetal. Îngrijirea acestor straturi este deosebit de dificilă, deoarece fertilizarea de bază și afânarea solului sau plivitul sunt practic imposibile.
Probleme suplimentare apar dacă, după câțiva ani, doriți să vă refaceți grădina și să replantați plantele în altă parte a grădinii. Plantele supraaglomerate sunt greu de dezgropat și la fel de dificil de separat.
Unde se utilizează agrotextilele?
În ciuda numeroaselor dezavantaje ale agrotextilului, acesta este uneori util. De exemplu, atunci când:
- din motive de compoziție și estetice, dorim să separăm paturile de plante care vor fi presărate cu piatră decorativă. În acest caz, este necesar să se utilizeze un covor pentru a împiedica amestecul agregatului greu cu solul. În acest caz, încercați să plantați plante care nu se răspândesc lateral cu tulpinile lor. Aceștia pot fi diverși arbuști sau arbori cu un singur tulpină. De asemenea, aveți grijă ca agrotextilul să nu adere strâns la trunchi/ramura. Arborele sau arbustul va crește, iar părțile lemnoase vor crește în volum. Nu-i sufocați!
- doriți să amenajați o alee cu dale decorative/terasă, puneți agrotextil dedesubt.
- doriți să dezvoltați o pantă cu o înclinare abruptă. Până când plantele cresc, covorul va opri eroziunea și va inhiba creșterea buruienilor pentru o vreme. Nu uitați să scoateți agrotextilul atunci când plantele au ajuns la creșterea dorită, pentru a nu le împiedica dezvoltarea ulterioară. Pe acest tip de pantă, nu vă zgârciți la numărul de plante pe care le plantați. Nu plantați, de exemplu, ienupărul la o distanță de 1/m2. Cu excepția cazului în care sunteți pregătit să vă uitați la o cârpă de o frumusețe îndoielnică timp de câțiva ani. Categoric nu este recomandat
Utilizarea agrotextilului și a țesăturilor agricole în grădină – rezumat
- deteriorarea sub influența vremii și a trecerii timpului, covorul arată inestetic – rupt, sfărâmând în benzi mici și zburând peste tot în grădină.
- crearea unui strat de sol compactat și dur, greu permeabil la aer și apă.
- incapacitatea de a aplica lucrări de cultivare și întreținere – plivire, fertilizare, afânarea solului.
- îngreunează reorganizarea spațiului – plantarea de plante noi și transplantarea celor existente
- împiedică plantărea de specii bulboase, de exemplu lalele, ceapă ornamentală etc.
- împiedică plantării de specii anuale.
- imposibilitatea de a folosi plante care acoperă solul, adică stuful, cimbrul, sedum și multe altele. Plantele nu pot forma o țesătură compactă din cauza barierei de agrotextil, „sufocând” plantele, presându-le strâns împreună și înfășurându-le în covor, iar treptat, supraaglomerând covorul cu rădăcinile lor în căutare de apă și aer.
- Umiditatea dintre covor și sol provoacă, printre altele, dezvoltarea ciupercilor patogene, putrezirea rădăcinilor și moartea plantelor.
- mulciul așezat pe covor – scoarța de pin se descompune și formează un strat de substrat fertil pe care încep să crească buruienile; pe un teren înclinat, scoarța ușoară „se rostogolește” dezvăluind o cârpă neagră. În consecință, este necesar să se îndepărteze noul substrat cu țesătura de acoperire și să se stabilească din nou paturile, ceea ce implică lucrări suplimentare, lungi și costisitoare.
Concluzii
Experiența noastră în ceea ce privește răspândirea agrotextilului în multe grădini ne-a permis să înțelegem efectele dezastruoase pe care le are asupra plantelor și a solului. Deși nu lipsesc încă adepții folosirii acestei metode artificiale și ineficiente în lupta împotriva buruienilor, noi limităm utilizarea ei la minimul necesar. Deoarece proiectăm multe plante perene în grădinile noastre, acest lucru exclude utilizarea țesăturilor chiar și în cele mai mici zone ale straturilor. De multe ori, la începutul colaborării noastre, îi informăm pe investitori despre modul în care lucrăm și despre motivul pentru care evităm pe cât posibil folosirea agrotextilului și a altor folii nețesute în realizările noastre. Din ce în ce mai des întâlnim oameni care își dau seama de neajunsurile unei astfel de soluții. Mai presus de toate, sănătatea solului și a plantelor ar trebui să fie obiectivul nostru comun și prioritar. La urma urmei, nimic nu place mai mult decât o grădină frumoasă și bine îngrijită, cu plante sănătoase