Cu peisagist sau fără..?
Cam asta este întrebarea pe care orice proaspăt proprietar de casă și-o pune la un moment dat. De regulă se întâmplă atunci când, proaspăt mutat în noua casă își aruncă privirea pe fereastră și după o scurtă analiză ajunge la concluzia că nu este prea încântat de ceea ce vede. Uneori constatările astea se fac cu ceva timp înainte de inaugurare, dar, oricum ar fi, ambele situații au câteva similitudini : casa este gata sau aproape gata și financiar, proprietarul a cam ajuns la fundul sacului.
În condițiile astea, de cele mai multe ori, după lupta epuizantă dusă pe parcursul ridicării casei (știți voi mai bine: documente, avize, acorduri, meșteri, finisaje, designer de interior și câți vor mai fi fost), ultima persoană de care ai mai avea chef, ar fi un peisagist care să prelungească chinul îndurat până la faza asta.
Nu caut să vă conving dar să știți că merită. Dacă aveți răbdare să parcurgeți textul până la capăt veți afla și de ce.
Când spațiul exterior al casei tale are nevoie de o schimbare, este cel mai bine ca întotdeauna să apelezi la profesioniști. Probabil că etapele parcurse până la momentul ăsta au fost suficient de relavante ca să te convingă de asta. Așa cum un constructor transformă desenul unui arhitect într-o casă, un peisagist transformă un design de grădină într-un spațiu exterior sigur, funcțional și frumos.
Un peisagist face mult mai mult decât să deseneze linii pe o pagină. Un peisagist înțelege drenajul, tipurile de sol, reglementările de construcție, bugetele, materialele și plantele.
Pentru a vă proiecta grădina de vis, un peisagist trebuie vă va ajuta în primul rând să vă definiți opțiunile privind grădina. Abia atunci veți cunoaște provocările pe care le-ar putea pune grădina dvs. Drenaj, acces (pentru cei care fac întreținerea grădinii și pentru și utilaje), lumina, umbra, tipul de sol, vederi dincolo de grădină, vedere de la fiecare fereastră, întreținere continuă și bineînțeles, buget. Arta amenajării grădinii aduce toți acești factori într-o schemă elegantă, dar practică.
Sunt și situații în care proprietarii se gândesc cu mult timp înainte de a se muta, la grădina lor. Dacă ai avut în vedere aspectul și materialele, e un început promițător. Dar știi sigur că acele articole pot fi plasate exact în acele locuri? Vor supraviețui plantele alese de tine în grădina ta? O mică modificare a aspectului ar putea duce la unele economii masive de costuri? Chiar și în cazul în care ai încercat să „previzionezi” grădina ta, cunoștințele unui peisagist devin indispensabile, pentru a-ți traduce ideile într-un plan de lucru cu desene de construcție și specificații clare.
În plus, oamenii înțelepți își cunosc limitele. Consultarea unui profesionist atunci când este necesar poate evita costuri și greșeli costisitoare. Din acest motiv, nu lăsați costul unui peisagist să vă rețină să cereți ajutorul unuia atunci când este nevoie.
Și ca să fiu mai concis, dacă nu am reușit să te conving până aici , voi sistematiza căteva din avantajele colaborării cu un peisagist:
- Un peisagist poate crește valoarea casei tale. Angajarea unui arhitect peisagist este una dintre cele mai bune investiții pentru casa ta, adăugând cu până la 10-15% la valoarea casei tale față de casele comparabile. Un peisagist va proiecta un spațiu de locuit în aer liber care nu numai că va adăuga valoare, ci și va extinde spațiul de locuit, permițând în același timp să te bucuri de tot ceea ce natura are de oferit. Arborii, plantele, fântânile, focarele/șemineele, terasele și chiar bucătăriile în aer liber pot crea un spațiu care este atât primitor, cât și durabil din punct de vedere ecologic.
- Un mare avantaj al angajării unui peisagist este că el este instruit să gândească peisajele ca sisteme . El va evalua zonele cu probleme ale proprietății tale, potențialul terenului și va crea un plan care abordează atât imaginea de ansamblu, cât și detaliile exacte despre cum va arăta peisajul tău. De asemenea, te va ajuta să selectezi materialele, stilurile, texturile și culorile perfecte pentru proiectul tău de peisaj. Un peisagist se va ocupa de toate detaliile, economisind timp și stres.
- Un peisagist proiectează grădini care necesită întreținere redusă, cu plante native frumoase și adaptate condițiilor locale . Pentru cei care caută grădini care necesită întreținere redusă, plantele native sunt calea de urmat – iar un peisagist le va încorpora în designul tău de grădină. Plantele native reduc costurile cu apa, reduc adesea tratamentele chimice, favorizând astfel instalare și dezvoltarea unor elemente de biodiversitate . O tendință care se bazează pe plantele native este numită xeriscaping, care reduce nevoia de udare suplimentară sau irigare.
- Un peisagist experimentat știe unde să amplaseze arbori pentru a reduce facturile la energie. Amplasarea corectă a arborilor și a arbuștilor mari poate reduce facturile la energie prin reducerea costurilor de încălzire și răcire, iar un peisagist experimentat știe exact locul în care ar trebui ca aceștia să fie amplasați.
- Poate concepe sistemul perfect de irigare prin picurare. Sistemele de irigare prin picurare udă plantele chiar de la rădăcină și servesc ca o alternativă eficientă la sistemele de aspersoare. Un sistem de irigare instalat incorect poate costa nu numai bani în plus pe o factură lunară de apă, dar poate, de asemenea, să distrugă toate plantele pe care trebuie să le ajute. Udarea excesivă este o problemă uriașă în multe grădini rezidențiale dar una care poate fi evitată cu ușurință prin angajarea unui peisagist .
- Oferă expertiză de la început până la sfârșit. Peisagistul va rămâne implicat în amenajarea grădinii și va continua să o monitorizeze.
- Peisagistul îți va livra un proiect finalizat pe care îl vei îndrăgi, dar care va respecta și reglementările în domeniu. Va fi un loc special de care tu, familia și prietenii tăi te vei bucura în anii următori.
În eventualitatea că te-am convins, aș vrea să îți mai fac o recomandare: este foarte important să alegi corect momentul în care optezi să colaborezi cu un peisagist. Din experiența mea, momentul optim ar fi să îl contactezi cam în același timp cu arhitectul care îți va proiecta casa. Chiar dacă peisagistul își intră în atribuții mai târziu, poți fi convins că din colaborarea celor doi va rezulta un produs așa cum ți-l dorești: funcțional, estetic și cu un buget al lucrărilor de amenajare a grădinii considerabil mai mic decât în situația în care peisagistul intervine după finalizarea lucrărilor de construcție.